Bezint eer ge begint…..

Ik ben een groot marktplaats fan! Ik koop en verkoop graag op marktplaats. Het is een makkelijke manier om van je ‘zooi’ af te komen (of om zooi bij te kopen 😉 Nu houdt marktplaats ook bij waar je nu precies allemaal naar zoekt en geeft op de homepage suggesties, speciaal voor jou! Omdat ik uiteraard af en toe ook zoek naar ‘kat-gerelateerde’ dingen, staan de suggesties ‘speciaal voor mij’ dan vaak ook vol met: katten! Van die levende, op vier poten, harig, knuffelig, die wij mensen zo graag als huisdier willen hebben, tenminste…. Mits het wel in ons drukke tijdschema past.

Op marktplaats worden op het moment zo’n kleine 2000 ‘huis-tuin-en-keuken katten’ aangeboden. Advertenties van eigenaars die allemaal van hun kat af willen. Veelal beginnen de advertenties ‘Met pijn in ons hart….’  (het zal druk zijn op de cardiologie afdeling van het ziekenhuis) of  ‘lieve kat/poes zoekt nieuw mandje…’  Tsja, je gaat immers ook geen ‘vervelende kat’ aanbieden… Die wil niemand natuurlijk. Dus het is een fijne gedachte dat alle 2000 aangeboden poezenbeesten allemaal verschrikkelijk lief zijn.

De redenen van de beëindiging van de mens-kat relatie zijn zeer uiteenlopend. Veel katten gaan weg omdat de kinderen allergisch (sommige zijn zelfs allergies….) zijn.  (dit kun je inderdaad helaas niet altijd van te voren weten) De kat gaat niet samen met de hond die net aangeschaft is dus het kattenbeest kan vertrekken. Gaat niet samen met het nieuwe kitten waardoor poeslief van 13 ergens anders mag gaan wonen… Verhuizing en Minoes kan helaas niet mee…. We hebben er geen tijd meer voor… (en die had je eerst wel dan?) Hij kan niet meer naar buiten nu, want in ons nieuwe huis mogen we geen kattenluik plaatsen… (je hebt toch nog gewoon een deur met deurklink mag ik hopen?)

Zo kwam ik er ook eentje tegen waarvan de kat weg moest omdat ze door de komst van de baby in huis plaste. Ze was door de dierenarts gecheckt en mankeerde niks, dus ze plaste uit pure jaloezie het hele huis onder….  Nu kan ik je 1 ding vertellen: een kat is niet jaloers. Jaloezie is een secundaire emotie, net als schaamte en schuldgevoel. Ook die emoties ervaart hij niet. Natuurlijk moet hij wel wennen aan een baby in huis! Met de bijbehorende stress; want katten zijn echte stresskippen. Leuk dat jullie negen maanden naar de geboorte van jullie kleine spruit toeleven, daar krijgt je kat dus helemaal niks van mee hè!  Van het een op het andere moment is er ineens een mini mens in huis (misschien door het kattenluik binnengekomen??) die heel veel en vooral hard geluid produceert, alle aandacht nodig heeft van de baasjes en in het kamertje slaapt waar eerst zijn favoriete mandje stond waar hij zo graag in lag…. En ja, dan schiet je kat in de stress, want hij heeft geen idee wat hij met die situatie aan moet. En als ie pech heeft maakt de kraamverzorgster de kattenbak te weinig schoon, en no way dat ie op een vieze bak gaat zitten dus tsja dan moet ie toch echt uit gaan wijken naar andere plekjes, zoals dat lekkere zachte kleedje in de huiskamer.

Nu ben ik zo eigenwijs geweest om deze mevrouw een berichtje te sturen of ze toevallig al gedragstherapie overwogen had? Want dat het probleem waarschijnlijk prima op te lossen was en dat de kat dan lekker bij hun kon blijven en dat ze geen ander huisje hoefden te zoeken 😊 FOUT!! Ik moest me helemaal nergens mee bemoeien want de kat was jaloers en dat had de dierenarts ook gezegd. (ik hoop overigens echt dat er geen dierenartsen zijn die dat zeggen…) Punt uit! En of ik mijn verdere opmerkingen voor me wilde houden. Oké doei!

Dat was voor mij meteen weer een goeie ogenopener om me te doen beseffen dat ik niet heel de wereld kan ‘redden’ en dat ook vooral niet moet willen. Want die mensen hadden immers hun beslissing allang gemaakt. Zo ook met mensen die al 13 jaar een kat hebben, er een kitten bij nemen, kat van 13 schiet in de stress want die zit daar op zijn leeftijd helemaal niet meer op te wachten! Een beetje hetzelfde als wanneer je een maatje zoekt voor je eenzame oma en je aan komt zetten met een kleuter van 5, dat matcht ook niet! Daar zit oma helemaal niet op te wachten, die herrie en drukte om zich heen. Helaas moet dan vaak het oudje het veld ruimen, want die doet immers ‘moeilijk’ (in dit geval de kat dan he, niet oma) En die mensen hebben bij de aanschaf van het kitten dan vaak ook al hun keuze gemaakt…

Gelukkig heb ik ook heel veel advertenties gelezen van eigenaren die echt het beste met hun beestje voor hebben. En zien dat hun kat toch niet helemaal happy is in de nieuwe situatie of woning, of de kat kan zijn draai gewoon niet vinden. Dat kan natuurlijk, de ene kat is de andere niet, de ene vind het prima om in een flatje te wonen, de ander zal misschien meer ruimte nodig hebben. Sommige karakters vragen nou eenmaal ook meer aandacht dan andere. En soms doe je alles om je kat gelukkig te maken en is het misschien nog niet voldoende…..

Maar het houden van een kat, of meerdere katten kost nu eenmaal tijd, veel tijd! En dat zijn wel overwegingen die je van te voren kan maken. Scheelt een hoop gedoe, voor beide kanten. Dat ie soms aandacht wil wanneer het jou niet uitkomt, daar zul je mee moeten dealen; das in mensen relaties immers ook zo. Mannen willen vaak ook kroelen als het jou totaal niet uitkomt…  Maar dat je een kat aanschaft en hem vervolgens na een paar maanden weg doet omdat je er geen tijd voor hebt…. Dat begrijp ik niet. Net als al die andere redenen.. waarvan er heus ook wel echt serieuze gevallen bij zitten… Katten worden (helaas door sommige mensen) net zo snel weggedaan als dat ze in huis gehaald zijn. Wegwerpartikelen in onze wegwerpmaatschappij….

En dat brengt me meteen bij de hondenfokker die in het nieuws was omdat hij zijn honden met korting aanbood op Black Friday. En daar vallen we dan met zijn allen massaal over. Omdat hij zijn dieren met korting verkoopt wordt hij veroordeeld tot de meest verschrikkelijke dingen, maar als hij duurder is dan de buurman dan vinden we hem een oplichter…!? De dierenbescherming zegt erover: ‘Dieren zijn niet iets om mee te stunten. Een dier is geen ding maar een levend wezen.’ En ondertussen staat marktplaats vol met dieren die voor ‘stuntprijzen’ worden aangeboden, of zelfs helemaal gratis! De asielen puilen uit en de kiloknallers (ja, dat waren ook levende wezens) zijn nog steeds voor stuntprijzen te koop in de supermarkt…

Bezint eer ge begint… en dat geldt voor de aanschaf van een kat of een ander dier, het eten van een stukje vlees, of misschien wel hoe jij je dag begint, maar eigenlijk alles in het leven. Bezint eer ge begint… als we dat allemaal eens wat vaker zouden doen dan zou de wereld er een stukje mooier uitzien toch?

‘De poezendokter’ (Lieke Snoeren, kattengedragstherapeut i.o. , catlover

© 2024 Catitude . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.