Bouw je eigen Catcatraz!

Mijn Herman en Tinus mogen lekker buiten in de tuin; tenminste… mijn tuin dan. Niet die van de buurvrouw, of die van de meneer van drie deuren verder en al helemaal niet op straat.

Zo lopen ze geen kans overreden te worden, vergiftigd te worden, gewond te raken door gevechten met die rooie van de hoek, in verkeerde handen te vallen, per ongeluk mee te liften met iemand of in doodsangst te verkeren.

Allemaal minder leuke scenario’s natuurlijk, maar helaas bijna allemaal al een keer gebeurd bij de katten die ik in mijn leven gehad heb. Binnen de muren van mijn tuin zijn ze veilig voor de ‘gevaren’ van de buitenwereld. Onze Herman kan al schrikken van een scheet dus liever bespaar ik hem het leed wat ‘het leven buiten de tuinmuren’ heet.

Bovendien wil ik zelf ook niet dat de tuin van buuf één omgetoverd wordt tot een waar drollenparadijs en de tuin van buuf twee tot pies en kotsplek. Want tja, kakken op een ander is natuurlijk veel fijner en zo blijft het territorium lekker schoon.. wel zo fris natuurlijk!

Maar uiteraard is iedereen vrij in die keuze. Ik heb zelf de keuze gemaakt om mijn mannen binnen de muren van mijn tuin te houden. Daar slaap ik zelf ook een stuk beter van 🙂

Maar hoe dan? Tegenwoordig zijn er allerlei ingenieuze systemen bedacht speciaal voor katten om te voorkomen dat ze er vandoor gaan. Schrikdraad, anti klim strips, een soort ‘rollersysteem’ waardoor ze geen grip meer krijgen en als het ware dus weer van de schutting afglijden. Sommige systemen zijn redelijk kostbaar en niet altijd even katvriendelijk.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een ren te maken of te laten plaatsen.

Je kat aan een tuigje met een lijntje is ook optioneel, al zal Harrie van 8 jaar oud daar minder snel aan wennen dan Henkie van 6 maanden.

Een andere optie is een afrastering maken met behulp van beugels en kippengaas. Niet duur, kost je een beetje tijd en energie en wellicht klotsende oksels maar dan heb je ook wat. Tenminste, bij Herman en Tinus werkt dit systeem prima. Sterker nog, ze hebben zelf nog nooit een poging gedaan om te ‘ontsnappen’.

Hoe pak je dat dan aan? Nou zo dus:

je plaatst bovenaan de tuinmuur of schutting om de 1.20 m een beugel (iets meer of minder ruimte kan natuurlijk ook) De beugels in mijn tuin zijn zelf gefabriekt, maar de bouwmarkt heeft wellicht ook prima low budget kant-en- klaar opties. Zet ze vast in de muur. Met pluggen en schroeven. Een beetje kennis van een boor- en schroefmachine is wellicht handig. (Ben je zelf minder handig? Dan moet je iemand zien te strikken die dat wel is!) Vervolgens rol je kippengaas tegen de beugels aan. Zet deze vast aan de beugels met tie wraps en klaar is Kees. Of Klaartje.. Een kind kan de was doen! Easy peasy 🙂

Ik moet wel eerlijk bekennen; het is een prima low budget systeem En eenvoudig te maken maar het verdient niet de schoonheidsprijs. Maar ja, je kunt niet alles hebben natuurlijk 😉 Ik kan me er niet heel erg aan storen maar ik kan me voorstellen als je een perfect gestylde tuin hebt dat het geen fraai gezicht is, die gevangenis omheining.

Maar gelukkig hebben wij een lekker wilde tuin met een hoop struiken en klimplanten.  Dus op sommige delen van onze tuin groeien er planten over het gaas en zie je dus bijna niks meer van onze ‘Catcatraz’.

Ik wil nog even benadrukken dat ik dit verhaal niet geschreven heb om jullie te vertellen dat je je kat in de tuin moet houden. Want dat is een persoonlijke keuze die ook afhangt van de situatie en het type kat natuurlijk.

Ik hoop wel dat ik de mensen die dit wel graag willen, maar niet zo goed weten hoe, heb geïnspireerd of  geïnstrueerd wat wellicht een eenvoudige en goedkope optie is 😊

Stay safe 🤗🐱

© 2024 Catitude . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.