‘’Mijn kat plast in huis en ik weet zeker dat hij het expres doet!’’ ‘’Ja hij kijkt me dan aan terwijl ie het doet en hij weet goed dat ie het niet mag.’’ ‘’Hij doet het uit protest! Op mijn nieuwe laminaat.’’ Allemaal kreten van wanhopige katten baasjes die ineens een onzindelijke kat hebben die niet meer op de bak gaat maar in plaats daarvan het hele huis onder piest.
Laten we in ieder geval voorop stellen dat je kat het nooit, maar dan ook echt nooit expres doet! Jij hebt hem nooit verteld dat hij alleen maar op de bak mag plassen en dus niet op het laminaat, of op de bank of op het hoekje van het vloerkleed. Hoe moet hij dan weten dat dat niet mag? En als ie het dan doet en jij met een wijzende vinger op hem afgestormd komt met een kleine scheldserenade erachteraan op volumestandje disco, ja dan zal ie je wel aankijken ja, want daar schrikt ie van. Maar op dat moment is het kwaad al geschied en terwijl hij zijn blaas leegt kan hij niet zomaar stoppen. Probeer jij dat maar eens, zo halverwege in de flow…. Onmogelijk!
Maar…. Waarom doet ie het dan wel in hemelsnaam?? Dat ga ik je haarfijn uitleggen. Als jij voorheen een keurige kat had die altijd netjes zijn of haar behoefte op de bak deed zonder problemen en nu ineens overal piest behalve op de bak, dan heb je een probleem. Of beter gezegd; waarschijnlijk heeft je kat een probleem! Met zijn blaas. Ja, de kans is zeer groot dat er medisch gezien iets mankeert, denk aan bijvoorbeeld een blaasontsteking of blaasgruis, en dat gaat meestal gepaard met pijn! Ja, heel veel pijn! ‘’Maar ik zie helemaal niks aan hem hoor.’’ Nee dat klopt, katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Bovendien kan hij het jou ook niet vertellen natuurlijk, duh. Maar je ziet het ook niet zo 1,2,3 aan de buitenkant. Als jij knallende koppijn hebt en het tegen niemand verteld, zal ook niemand dat opmerken. En jouw kat beredeneert; ‘’als ik op de bak pies doet het pijn; dus het ligt vast aan de bak…. Weet je wat, ik ga op zoek naar een andere plek in huis met een fijne ondergrond (daarom dus ook vaak op matten) en wie weet doet het daar geen pijn…’’ En zo lang het pijn blijft doen blijft poezel buiten de bak piesen. Dus een dierenartsbezoekje is hier wel op zijn plaats of even de urine opvangen (ja dat klinkt makkelijker dan het vaak is) en naar de dierenarts brengen voor onderzoek.
Wat kan er nog meer mis zijn? De bak zelf kan ook een probleem zijn bij niet-op-de-bak-plassende poezenbeesten. Vaak zijn de bakken die wij hebben staan veel te klein. Er zit een kap op en voor die kap zit ook nog eens een klepje. Wanneer poes de bak instapt en binnen treedt kan ie letterlijk zijn kont niet keren.. Wat is ideaal voor de kat? Een XL bak, zodat er voldoende ruimte is om te draaien, liefst zonder kap. De kap houdt geurtjes vast wat ook weer voor afkeer kan zorgen. Wil je de kap er toch op houden haal dan op zijn minst het klepje er uit om poezemans tegemoet te komen. ‘’Mijn kat graaft altijd buiten de bak, die snapt er helemaal niks van’’ Nee inderdaad, die snapt niet waarom zijn vrouwtje zo’n kleine mini bak heeft kunnen aanschaffen… Er is niet eens ruimte om alles te begraven, dus ja, dan doet ie dat maar waar hij wel de ruimte heeft; juist, buiten de bak dus.
De plaats is ook belangrijk natuurlijk. Houd minimaal 2 meter afstand van de eet- en drinkplek. Ja katten vinden dat vies, jij ook toch? Jij kiest in je favo restaurant ook geen tafeltje zo dicht mogelijk bij de toiletten toch? Nee die zaken moeten van elkaar gescheiden worden; ook in de kattenwereld. Want ook jouw kat is zeer gesteld op zijn hygiëne. Ook is het belangrijk dat de bak op een rustige, bereikbare plek staat. Als jouw peuter van drie hele duplo bouwwerken maakt rondom de bak van je kat, dan kun je er natuurlijk donder op zeggen dat je kat niet meer relaxed gaat piesen op die bak. Ook is er nog de kattenbakkenregel: ‘aantal katten + 1’. Deze formule geeft aan hoeveel kattenbakken je in huis zou moeten hebben verdeeld over het aantal katten die je bezit. Er zijn namelijk ook katten die graag een apart pies- en poeptoilet hebben. Denk je nu, ‘’ik heb twee katten maar ook maar twee bakken’’ (volgens de ‘regel’ zou je er dus drie moeten hebben) raak dan niet paniek; er is geen kat overboord! Want we gaan geen problemen creëren natuurlijk, wat goed gaat, gaat goed en willen we graag zo houden.
Dan hebben we ook nog het grit wat in de bak gaat. Heb jij van dat hele lekkere naar lavendel of viooltjes ruikend grit? Leuk voor jou maar je kat vind dat dus echt super ruk! Die houdt helemaal niet van lavendel of viooltjes! Nee en ook geen ‘ocean breeze’. Gewoon niks, niet geurend, daar houdt ie van. En vaak houden ze van heel fijn griit, zoals zand… net als in de natuur… want ja, eigenlijk is jouw kat gewoon een (huis)tijger! Ook houdt katlief van schoon grit en dat betekent dus elke dag uitscheppen! Elke dag?? Ja elke dag! Sterker nog; als het ffe kan zelfs twee keer per dag! Jij spoelt toch ook na elk toiletbezoek je ‘opbrengst’ door?
Uiteraard kan ook stress nog een rol spelen maar de ervaring wijst uit dat dat vaak (te) snel als conclusie getrokken wordt. Stress kan wel een rol spelen maar vaak altijd in combinatie met meerdere factoren. Medische problemen spelen veel vaker een rol maar door onoplettendheid of verkeerde conclusies worden deze problemen ook vaak over het hoofd gezien. Ik heb ooit een dame aan de telefoon gehad die ook beweerde dat haar in huis plassende terror kat dat deed om haar te treiteren, helemaal omdat ze nu net gestopt was met roken….. Toen ik vroeg of ze het de kat ook daadwerkelijk had zien doen kreeg ik nee als antwoord… Waarom vroeg ik dat? Nou, deze mevrouw had nog een kat. ‘’Maar nee, die doet dat niet hoor, die is altijd heel lief.’’ Nadat ik haar nadrukkelijk had verzocht beide katten te observeren kwam de kat uit de mouw…. Het was toch niet de terrorkat, maar de lieve kat die nooit iets verkeerd deed. En die had dus last van gruis bleek toen ze van mij met het beestje langs de dierenarts moest. En terrorkat was telkens gestraft voor daden die hij niet eens gepleegd had…. Arme poes. Straffen is sowieso zinloos omdat je kat de link gewoon niet kan leggen waarom hij straf krijgt. Je veroorzaakt er alleen maar angst mee bij je kat en het levert je helemaal niks op. Zinloos ‘geweld’ dus…
Heb je een plassende kat in huis? Onderneem dan altijd zo snel mogelijk actie en ga altijd eerst naar de dierenarts! Altijd! Dan ben je lief voor je kat maar ook voor jezelf; het bespaart jezelf een hele hoop frustratie en je kat ook een hoop ellende; want die gaat ook niet voor zijn lol het hele huis onder piesen. Dus hup zo snel mogelijk naar de dierenarts om medische zaken uit te sluiten en bekijk of andere oorzaken zoals ‘kattenbak management’ een rol spelen. Alles al geprobeerd en ten einde raad? Schakel dan de hulp in van een professionele kattengedragsdeskundige die jou en je kat weer op het juiste (kattenbak) spoor brengt! En onthoud: hij doet het echt never en nooit niet om jou te pesten!
Lieke Snoeren
Catitude gedragstherapie voor katten & kattenoppas aan huis