De Poezendokter

Ja ik studeer. Al zo’n twee jaar nu. Voor kattengedragstherapeut. Dit is nog steeds voor veel mensen een onbekend beroep.
‘’Kattengedragstherapeut?’’ ‘’Was da?’’ ‘’ Ben jij dan de poezenfluisteraar?’’ ‘’The cat whisperer?’’ (bedankt hiervoor hé César) ‘’Bende gij poezendokter dan?’’ Of je krijgt de opmerking van mannen op middelbare leeftijd dat ze thuis ook nog wel een oude poes op leeftijd hebben zitten en of ik daar ook iets mee kan……
Maar is het echt zo zweverig als het klinkt? Kattengedragstherapie? Nee hoor, helemaal niet. Gedragstherapie voor honden vinden we inmiddels al best normaal. Mede dankzij César Millán die zichzelf ‘The Dog Whisperer’ noemt. Al kunnen er her en der nogal wat vraagtekens gezet worden bij de aanpak van deze meneer Millán, maar dat terzijde.

‘’Maar katten’’, zo hoorde ik laatst nog iemand zeggen, ‘’katten zijn toch hartstikke makkelijk?!’’ En daar gaat het naar mijn idee vaak mis…. Mensen die een kat nemen hebben vaak geen flauw benul waar ze aan beginnen. Het idee wordt geboren om een kat te nemen en binnen een week wordt er een shitload aan spullen aangeschaft wat het beest dan wel niet allemaal nodig zou moeten hebben. De eerste dagen krijgt het beestje natuurlijk alle aandacht want het is nog allemaal nieuw en leuk en spannend. Maar het echte leven gaat natuurlijk ook gewoon door en de baasjes werken allebei 40 uur, dus doei aandacht, doei speelkameraadjes, doei iemand die je muis voor je weggooit of gezellig met dat hengeltje staat te zwiepen waar jij zo lekker je klauwen op los kan laten. Voordat je het weet (oké dit is wel een ‘worst case scenario’ natuurlijk) is je kat getransformeerd tot een monster die je hele huis terroriseert en de boel sloopt en zich dan vooral botviert op je schitterende designbank. En dat doet hij allemaal om jou te pesten! Nou geloof me, dat is niet zo. Jij vindt je bank heerlijk om op te zitten, hij vind het gewoon heerlijk om met zijn nagels door het stof te gaan, dat voelt zo lekker aan zijn pootjes. Hij weet toch niet dat je een heel maandsalaris hebt neergeteld voor die bank?!

Maar wat vinden we nu zo leuk aan katten? Als kattenliefhebber zijnde dan natuurlijk, want of je bent een kattenmens of een hondenmens, allebei kan natuurlijk niet; dat is een zeldzaamheid. Katten hebben een hoog knuffelgehalte, althans dat denken we. Want niet elke kat houdt van knuffelen. Ook niet elk mens toch? En sommige katten vinden het bijvoorbeeld heerlijk als je ze oppakt en er mee rond sjouwt, maar er zijn er ook die dat verschrikkelijk vinden. Stel je eens voor dat jouw partner je de hele dag op zou pakken en met je rond zou gaan sjouwen… Benieuwd hoe lang jij dat leuk vindt!

Katten kunnen natuurlijk ook enorme klootzakken zijn. Heb je net een leuk nieuw frummeltje gekocht voor in huis. Twee minuten later, BAM, het ligt alweer op de grond. Kapot. En dat allemaal om jou te…. Nee niet te pesten! Katten houden van exploreren. En iets nieuws in huis is spannend. En dat moet onderzocht worden. Soms gaat dat goed en soms gaat dat met iets minder beleid. Hij kan toch ook niet ruiken dat dat ene antieke beeldje van oma breekbaar is?

Het wordt natuurlijk pas echt erg als je kat agressie naar je vertoont, of overal piest behalve in de kattenbak, of als ie een hekel heeft aan je nieuwe vlam terwijl jij hem net zo leuk vindt, of wanneer je (nieuwe) kat het totaal niet kan vinden met de hond. In dat soort gevallen schakel je een gedragstherapeut in. Ja dat ben ik dus. (nou ja, bijna..)

Maar wat doe ik dan precies? Trek ik een blauwe jurk aan a la Jomanda en probeer ik je kat ‘te healen’? Nou nee, al zou dat wel een spectaculairdere binnenkomer zijn natuurlijk. Wat ik wel doe is het observeren van het gedrag van jou kat (en stiekem ook van jou ) en proberen te achterhalen wat de kat motiveert om bepaald gedrag uit te voeren. Bijvoorbeeld wanneer jouw kat overal piest behalve op de bak en jouw bak is zo klein dat ie er net met zijn kop en voorpoten in past dan kun je er donder op zeggen dat dat geen match made in heaven is. En als jij denkt dat 1 x in de week uitscheppen voldoende is, tsja, dat is ook vragen om problemen. Jij gaat zelf toch ook niet op een vieze pot zitten? Althans, daar ga ik dan maar gemakshalve vanuit. En natuurlijk zijn de problemen niet altijd zo eenvoudig en liggen ze soms veel dieper geworteld. En 1x in de week uitscheppen van de kattenbak is ook niet persé vragen om problemen. Het verschilt natuurlijk ook per kat. Want elke kat heeft een ander karakter net als de mens. En sommige katten vinden het prima om te piesen op een kattenbak formaat schoenendoos. Zolang er geen problemen zijn moeten we ze ook niet gaan zoeken natuurlijk.

Wanneer het echt een probleem wordt en dan ook vooral voor jou, dan schakel je mij in en zoeken we samen naar een geschikte oplossing die wenselijk is voor de situatie. Dus al met al probeer ik het leven van jou en je kat nog nét iets aangenamer te maken. Als een soort van relatie therapeut. Jij begrijpt je vent af en toe ook totaal niet en nog maar te zwijgen van jouw buien die voor hem als donderslag bij heldere hemel komen. Moet je nagaan hoe moeilijk het voor je kat is om bepaalde situaties te peilen. Of om iets duidelijk te maken. Hij kan immers niet praten en jij spreekt ook geen ‘kats’. En vaak met een paar kleine aanpassingen is jouw huistijger weer helemaal happy en kun jij weer met een gerust hart tegen iedereen vertellen dat jij toch echt de aller-allerliefste kat van de wereld hebt!

Lieke Snoeren
Kattengedragstherapeut i.o.
Kattenoppas aan huis
Kattenaddict

© 2024 Catitude . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.