Via oproepjes op Facebook en privéberichten in heb ik iedereen wekenlang gestalkt met de vraag hun kat te filmen. Voor degene die mijn gespam al snel kotsbeu waren heb ik goed nieuws: het onderzoek is af! Jeuj! Geen pussyspam meer! Het onderzoek heeft de spreekwoordelijke bloed zweet en tranen gekost (in werkelijkheid vooral gigantische rugpijn) maar het resultaat mag er zijn!
Want wat is er nu uitgekomen dan? Houden onze huistijgers van muziek? Ik hou jullie nog even in spanning en zal bij het begin beginnen. Want wat ging ik ook alweer onderzoeken? Of katten van muziek houden en of daar dan nog onderscheid in te maken is qua ‘normale’ muziek die wij mensen graag horen of speciaal voor katten gecomponeerde muziek. Bestaat dat dan? Ja dat bestaat. Zo’n cd’tje kost vandaag de dag nog 19,95 bij ‘de winkel van ons allemaal’.
In totaal hebben er 40 katten meegedaan afkomstig uit 29 verschillende huishoudens. Deze katten zijn allemaal gefilmd door hun baasjes terwijl er muziek voor hun afgespeeld werd. Stray Cat Strut van de Stray Cats en Maurice’s Melody van David Teie, de componist van de ‘Music for cats’. Drie minuten lang werd poeslief gefilmd en dat twee keer; in totaal heb ik dus 80 filmpjes ontvangen.
En toen? Ik heb natuurlijk van tevoren literatuuronderzoek gedaan. Er is al best veel onderzoek gedaan naar dieren en muziek en het overgrote deel zonder positieve uitkomst. Meneer Teie, die van de kattenmuziek, heeft zelf ook een onderzoek over dit onderwerp gedaan, samen met psycholoog Snowdon en studente Savage. Meneer Teie componeerde de muziek en de andere twee gingen op onderzoek uit. En uiteraard kwam er naar voren in dat onderzoek dat katten van speciale kattenmuziek houden! Hoera voor Teie, dat was een lucratief onderzoekje.
Wat is er nou zo anders aan die kattenmuziek? Nou er zitten bijvoorbeeld hogere frequenties in. Een kat hoort minstens een octaaf hoger dan mensen. Er zijn tevens geluiden in verwerkt die het spinnen van een kat nabootsen en het geluid van een zogende kitten. En dat zou katten aan moeten spreken. In alle filmpjes die ik heb ontvangen zie je inderdaad wel andere reacties van katten (anders dan bij ‘mensenmuziek’) maar als ik het in menselijke eigenschappen zou moeten uitdrukken (dat heet antropomorfisme) (en dat heb ik natuurlijk niet in mijn onderzoek gedaan) kijken alle katten met een gezichtsuitdrukking alsof ze willen zeggen ‘what the f…?’ Dit is slechts om jullie een idee te geven van hoe de reacties van de katten er uit zagen. Want katten die massaal over speakers gingen wrijven en kopjes gingen geven, zoals in het onderzoek van Teie, heb ik niet gesignaleerd; geen enkele keer.
Om mijn onderzoek wetenschappelijk te kunnen onderbouwen ben ik metingen gaan doen en de resultaten weer gaan geven in cijfers. Ik zal jullie alle cijfers, tabellen en grafieken besparen. Ik heb gekeken naar de mate van stress aan het begin en aan het eind van de muziekstukjes. Neemt de stress af, dan werkt de muziek ontspannend. Bovendien heb ik de tijd gemeten van hoe lang de ogen dicht waren tijdens de muziek en het dichtknijpen van de ogen zelf. Een ontspannen kat heeft zijn ogen dicht. Doe je zelf ook als lekker in de zon ligt of ergens intens van geniet.
Om een lang verhaal kort te maken, want dat wordt het inmiddels wel, wat heeft dat opgeleverd? De mensenmuziek werkt niet ontspannend maar ook niet stress verhogend. Geen kat overboord dus. De kattenmuziek daarentegen zorgt juist voor een klein percentage aan extra stress. Blijkbaar toch niet zo fijn voor die kattenoortjes dus.. Bij beide muziekstukken hebben de katten hun ogen maar voor 1/3 van de tijd dicht. Dus zijn ze alleen dan volledig ontspannen. Als wij een liedje maar voor 1/3 ‘leuk’ vinden zetten we het af en zeggen we dat het een schijtnummer is.
Dus houden katten van muziek? Nee, katten houden niet van muziek. Althans, de 40 katten in mijn onderzoek, waaronder ook mijn Herman en Tinus niet. Vinden ze het dan verschrikkelijk? Nee dat ook niet. Dus hou jij wel van muziek? Dan kan je kat daar best mee leven hoor en mag je de radio gerust aan laten staan, op beschaafd niveau natuurlijk 😉 En er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen want misschien houdt jouw kat juist wel van Jan Smit of is jouw poes super fan van Lady Gaga of zie je van het weekend de kater van de buren in de polonaise voorbij komen met op de achtergrond ‘Er staat een paard in de gang’……